Hoppa till sidans innehåll

Din Fridykarutrustning


Din fridykarutrustning består av:

Masken: Masken har du på ansiktet denna för att du ska kunna se. Masken ska omsluta näsan och ögonen men inte munnen. Läs mer om masken Här.

Snorkeln: Snorkeln är ett rör som du har för att andas i när du fridyker. Det är viktigt att tänka på Snorkelns storlek så du inte får en i fel storlek. Läs mer om snorkeln och dess storlekar Här.

Fenorna: Fenor har du för att du lättare ska ta dig frammåt. det är viktigt att ha rätt fenor och rätt storlek för dig. Läs mer Här.

 

Om du är ute och fridyker kan det också vara skönt att ha en:

Våtdräckt: Denna har du för att du ska klara av att hålla värmen igenom ett helt utedyk. Viktigt att dräkten sitter bra då denna endast ska släppa in lite vatten inanför dräckten som du värmer upp med kroppen, är den för stor så kommer det helatiden komma in nytt kalt vatten.

Huva: Huvan är för att skydda huvudet mot kyla på sammasätt som våtdräckten.

Handskar: Handskar kan vara skönt att ha av flera anledningar. En av dessa är att det inte blir lika kalt om händerna och den andra är att du kan hålla i föremål som man i vanliga fall kan tycka är lite obehagliga att röra vid.

Sockar: Sockar är för att hålla fötterna varma. Viktigt att tänka på är att om du sätter på dig ett par sockar kan det behövas lite större fenor.

Viktbälte: När du har en våtdräkt kommer du att flyta mer för att man då ska kunna göra ett fridyk bekvämt kan det ibland behövas att du lägger på dig lite vikter. Viktigt att tänka på är att du ska vara korekt avvägd.

Dykflagga: Dykflagga eller signalflagga A är en flagga som är vit in mot masten och blå med en slit i sig. denna betyder att det finns dykare i vattnet och att man här ska köra lite långsammare med båten men också att man inte ska fiska på just den platsen (innom ca. 15 m radie från flaggans plats).

 

Frivilig utrustning som kan vara bra att ha vid olika tillfällen:

Lampa: Om du dyker sent på kvällen eller i väldigt grummligt vatten kan det vara skönt att ta med sig en lampa så att man kan se något när du kommer ner en bit undervattnet. Viktigt är att du har ett spänne på lampan så att du inte tappar den.

Kamera: En kamera kan man ta med sig om man vill ta bilder. Viktigt att tänka på är att kameran bör vara vattentät och att du ska ha ett spänne på den så den blir svårare att tappa.

Kniv: Kniven är frivilig att ha med sig ut när man dyker. Det finns dock vissa saker som är extra viktiga att tänka på när du har med dig kniv, dessa är: Se till så att kniven sitter på ett bra ställe där det är lätt att komma åt den men också så att den inte fastnar i något, Det är också viktigt att kniven helatiden sitter i sitt frodral när den inte används.

Boj:

Väst:

Dator/djupmätare:

Nätkasse:

Loggbok:

(hjälp oss med text till dem sista punkterna)

Uppdaterad: 16 JUN 2020 10:07 Skribent: Amanda Liehl
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Jönköpings DK Isopoda - Sportdykning
Tommy Lööf, Grönagatan 59 A
55336 Jönköping

Kontakt:
Tel: +46705359433
E-post: This is a mailto link

Se all info