Hoppa till sidans innehåll

Fenorna


Fenan är uppbyggd av två delar: skon och bladet.

Det finns två typer av fenor: helfotsfenor och hälremsfenor. 

Helfots fena: Helfotsfenan har en fotficka som även inesluter hälen. Helfotsfenor är lämpliga för dyk i bassäng och varma vatten. Skodelen ska vara tillverkad av ett mjukt material som ska sitta fast utan att varken klämma eller glappa. Den får inte vara för trång då den stoppar blodtillförseln, den får heller inte glappa då man spänner foten för att få med sig fenan och detta gör att risken för kramp ökar. I en för stor fena kan man använda en vanlig strumpa för att förbättra passformen. Det viktigaste att tänka på är att fenan ska vara bekväm på foten. Det är därför inte fel att försöka prova olika märken och modeller innan du bestämt dig.

 

Hälrems fena: Den är öppen vid hälen med en justerbar hälrem som håller foten på plats, låsningen av remmen ska bestå vid normal av- och påtagning. Till hälremsfenor använder man dräkt med boots. Därför är dessa lämpligare för dyk utomhus. (hur förklarar man hur hälremsfenan ska sitta?)

 

Vilket fenblad borde jag välja? - Mjuka, hårda, långa, korta?

Universellt för alla fenor är att bladet ska vara vinklat nedåt (15°) för att du ska få en så bekväm vinkling på fotleden som möjligt. Många dykare har flera olika sorters fenor.

Mjuka fenor: För en nybörjare är en mjuk fena bäst då den inte kräver så mycket benmuskler som en hård. Mjuka fenor är lätta att simma i.

Hårda fenor:  Dessa passar en uv-rugbyspelare eller en van fridykare.. Dessa kräver god benstyrka och regelbunden simträning för att de inte ska få kramp i vaderna.

Långa fenor: Dessa kräver benmuskler och teknik, dessa är dock bra om du simmar långa sträckor. Passar dig som har tränat ett tag. Används mestadels vid avancerad fridykning, och är oftast i kolfiber eller glasfiber.

 

 

Uppdaterad: 16 JUN 2020 17:39 Skribent: Amanda Liehl
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Jönköpings DK Isopoda - Sportdykning
Tommy Lööf, Grönagatan 59 A
55336 Jönköping

Kontakt:
Tel: +46705359433
E-post: This is a mailto link

Se all info