Hoppa till sidans innehåll

Masken


En mask kan också kallas cyklop, den kan ha helt eller delat glas. Glaset ska vara härdat för att det inte ska kunna splittras, detta brukar vara markerat på glasset med ett "T" eller texten "Temperd glass".

Det viktigaste är att masken sitter bra och inte skaver eller läcker även under längre tid. Masken ska innesluta näsa men inte munnen och det ska vara möjligt att täppa till näsöppningarna så att du kan tryckutjämna masken och mellanörat. Tänk på att du också ska kunna tryckutjämna med handskar om du fridyker i sjöar och/eller hav.  Masken ska vara tillverkad i ett mjukt och smidigt material, vanligtvis silikongummi som kan vara antingen svart eller genomskinligt. Masken bör även ha dubbel tätningskant för att minimera lekage. Välj det som känns bäst för dig. 

Nackbandet ska vara justerbart med möjlighet att låsa vid ett bestämt läge. Låsningen ska hålla vid normal av och påtagning. Maskens nackband bör vara delat eller av neopren för att skydda håret från luggningar och slitage.

För att undvika imma i masken spottar du på insidan av glaset och gnugga ut det med fingret. Skölj sedan med lite vatten. 

För att hitta en mask som passar ditt ansikte kan du behöva testa flera olika modeller. För att veta när du hittat rätt finns det ett knep: Genom att andas in genom näsan för att suga fast masken mot ansiktet, utan att sätta fast nackbandet, kan du avgöra om passformen är rätt. Om masken passar ditt ansikte ska den sitta kvar även då du skakar på huvudet eller drar lite i nackbandet.

Uppdaterad: 16 JUN 2020 17:37 Skribent: Amanda Liehl
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Jönköpings DK Isopoda - Sportdykning
Tommy Lööf, Grönagatan 59 A
55336 Jönköping

Kontakt:
Tel: +46705359433
E-post: This is a mailto link

Se all info