Hoppa till sidans innehåll

Snorkeln


Varför ska jag ha en snorkel

Med hjälp av snorkeln kan du bekvämt förflytta dig på ytan, det är inte så ansträngande som utan snorkel eftersom du slipper lyfta huvudet ur vattnet. Detta underlättar koncentrationen och andningen innan ett eventuellt fridyk.

 

Den enklaste typen av snorkel består av två delar: ett mjukt bitmunstycke och ett styvt snorkel rör. 

Bitmunstycket ska vara utformat så att det sitter bekvämt i munnen utan att skava. Det är oftast utbytbara och finns i flera storlekar och material.

Snorkel röret ska vara styvt men elastiskt på samma gång och återgå till ursprunglig form vid måttlig deformation. Snorklar som är hårda och spröda i röret går lättare sönder och blir små vassa bitar. Rörets övre del bör vara i en synlig färg och försedd med en ca. 3 cm bred reflexremsa, för att du ska synas bättre vid ytan. Den ska vara bekväm att använda och kunna sättas fast i nackbandet på masken.

 

En snorkel får inte vara för lång eller ha en för liten eller för stor diameter, då finns det en risk att utandningsluften inte vädras ut ordentligt. För att inte snorkeln ska bli riskabel att använda bör du anpassa snorkelns mått och volym efter hur stor du är. På det viset undviker du att en snorkel får för stor volym vilket kan ge svårigheter att byta ut den använda luften i röret, något som ger risk för koloxidförgiftning. En för smal snorkel i sin tur ger en strypning av luftflödet i snorkeln, vilket ger svårigheter att andas. En för lång snorkel har nackdelen att den kan ge ett för stort undertryck i lungorna när du ligger i vattnet.

 

Storlekstabell

Snorklar förekommer ofta i två storlekar, junior och senior. För att veta om du väljer rätt typ finns det några enkla riktlinjer.

Junior (vikt mindre än 50 kg)

  • Max 30 cm lång

  • Volym som är mindre än 1,2 dl

  • Innerdiameter som är större än 1,5 cm

 

Senior (vikt mer än 50 kg)

  • Max 40 cm lång

  • Volym som är mindre än 2 dl

  • Innerdiameter som är större än 1,8 cmDetaljer på snorkeln

Böjbar nederdel: gör att snorkelns munstycke enkelt rätar ut sig så att den inte är i vägen när den inte används. (skriva texten mer för fridykning kom med förslag)

Utblåsventil/Backventil: Vissa modeler av snorklar har en backventil som gör snorkeln lättare att tömma.

Vågskydd/Stänkskydd: Vissa modeller har ett stänkskydd som minskar mängden vatten som kan skvalpa in uppifrån.

Uppdaterad: 16 JUN 2020 17:38 Skribent: Amanda Liehl
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Jönköpings DK Isopoda - Sportdykning
Tommy Lööf, Grönagatan 59 A
55336 Jönköping

Kontakt:
Tel: +46705359433
E-post: This is a mailto link

Se all info